Allergisena nousevan auringon maassa
Palasin juuri viikon Japanin matkalta. Ulkomailla
matkustaminen on joka kerta hieman pelottavaa maitoallergian takia. Jokaisen
aterian syöminen jännittää. Ja jokaisen syödyn aterian jälkeen olen
tyytyväinen, jos reaktiota ei tule. Sitä on varmasti vaikea monen ei-allergisen
ihmisen ymmärtää, minkälainen helpotus se on, kun saa ulkomailla vatsansa
täyteen ilman reaktiota.
Japaniin lähtö tuntui kuitenkin muihin ulkomaanmatkoihin verrattuna vielä vähän jännittävämmältä, koska olin kuullut monelta, että siellä puhutaan huonosti englantia. Lisäksi minulla on maitoallergian lisäksi vakava pähkinä- ja äyriäisallergia ja olen ymmärtänyt, että niitä käytetään siellä paljon. Satuin kuitenkin ennen matkaa juttelemaan huolestani yhden tuttavan kanssa, joka on monta kertaa matkustanut Japanissa ja hän kertoi voivansa kääntää allergiani japaniksi ystävänsä avulla. Sain häneltä japaniksi listan kaikista allergioistani, se oli mahtavaa. Lisäksi hän oli kirjoittanut japaniksi myös tekstit hätätapausta varten, esim. olen saanut anafylaktisen shokin, tarvitsen nopeasti ambulanssin.
Mietin joka kerta tarkkaan mihin ravintolaan menemme
syömään, mikä ravintola tuntuu mielestäni turvalliselta. Emme esimerkiksi
kertaakaan käyneet ravintolassa, jossa kukaan ei puhunut englantia tai
ruokalistat olivat vain japaniksi. Täytyy myöntää, että useammin kuin kaksi
kertaa söin kuitenkin lounaani McDonald´sissa matkan aikana. He käyttävät tietääkseni
samoja laatustandardeja ja raaka-aineita joka maassa, joten se on ulkomailla aina
varma valinta (vaikka ei kovin mieluisa). Muut ravintolat valitsimme sen mukaan,
että siellä oli vähintään yksi ruoka mitä minäkin pystyin syömään (useimmiten
pihviä tai kalaa). Muut tilasivat aina ensin ja sen jälkeen annoin japaniksi
käännetyt paperit tarjoilijalle. Niistä oli todella suuri apu. Tarjoilijat
kävivät ruokalistan kanssani läpi ja kertoivat mitä ruokia voin syödä.
Olen aina erittäin varovainen ulkomailla, enkä ota riskejä,
jos olen yhtään epävarma ruoasta tai ravintolasta. Olen mieluummin nälkäinen ja
ostan kaupasta hedelmiä tai muuta syötävää ja jätän ravintolaruoan väliin. Teen
ulkomailla samoin kuin Suomessa ravintoloissa, eli maistan aina ensin pienen
palan ruokaa ja jään sitten odottamaan saanko siitä allergista reaktiota. Nenäni
menee aina ensimmäisenä suhteellisen nopeasti tukkoon, jos reaktio on tulossa.
Jos kaikki on ok, jatkan syömistä.
Yllätyksiä tuli tämänkin matkan aikana, vaikkei mitään vakavaa
onneksi tapahtunut. Olin kuullut aiemmin, että Japanissa käytetään kovin vähän
maitotuotteita. Yllättävän monessa ravintolassa, jossa kävimme, oli kuitenkin
toisin. Eräässä buffet ravintolassa oli todella monessa ruoassa voita tai
kermaa, joten sain syötyä vain riisiä ja salaattia. Pihviravintolassa
kertoivat, että he paistavat pihvit aina voissa, mutta minun pihvini paistoivat
onneksi oliiviöljyssä. Kävimme Japanissa myös pizzeriassa, mutta en koskaan syö
ravintolassa pizzaa. Vaikka pizzan päälle ei laitettaisi juustoa, paistetaan
pizzat kuitenkin samassa uunissa kuin juustopizzat ja niiden pohjaan voi
tarttua juustoa.
Aamupalat jäivät osaltani välillä heikoiksi, koska en
uskaltanut syödä hotellien aamupalojen leipiä siltä varalta, että niissä on
maitoa. Jokaisessa aamupalapaikassa oli riisiä tarjolla, joten söin sitä, sekä
lisäksi salaattia ja kananmunia. Olin myös ottanut Suomesta mukaan paketin
bageleita, joita söin, jos aamupala jäi liian pieneksi. Nälässä en joutunut onneksi
matkan aikana olemaan :-)
Ulkomailla jännittää myös aina se, jos saan
maitosiedätysannoksestani reaktion. Maitoannos tulee ottaa joka päivä
suunnilleen samaan aikaan. Tästä johtuen jouduin joka kerta miettimään missä
liikumme, jotta sain otettua maitoannoksen ajallaan ja jotain syötävää ennen
sitä. Kirjoitan maitosiedätyksestä tarkemmin ensi kerralla, joten asia avautuu
sitten paremmin.
Kaiken kaikkiaan matka meni allergioista huolimatta todella
hyvin ja uskallan varmasti käydä Japanissa vielä uudestaan. Allergialistat otan
kyllä japaniksi mukaani silloinkin :-)
Nuppu
Kommentit
Lähetä kommentti