Turvani


En lähde minnekään ilman pientä pussukkaani, jossa kannan allergialääkkeitäni. Minulla on maitoallergian lisäksi muitakin ruoka-aineallergioita, mutta maito, pähkinät ja äyriäiset ovat niistä vaarallisimmat. Käsilaukun on oltava sen verran iso, että lääkkeet mahtuvat mukaan :-)


Lääkärini neuvosta minulla on aina mukanani 2 Epipen adrenaliinikynää. Tämä sen vuoksi, että Epipenin vaikutus kestää n. 20 minuuttia, jonka jälkeen reaktio voi uusia. Meillä on esimerkiksi mökiltä matkaa lähimpään sairaalaan n. 40 minuuttia, joten kaksi adrenaliinikynää on tarpeen. Vanhaksi menneellä Epipen kynällä voi harjoitella pistämistä esimerkiksi omenaan tai appelsiiniin. Mutta sen kanssa tulee olla varovainen, ettei pistä tarpeettomasti itseään. Epipen pitäisi ottaa heti kun anafylaksian oireet alkavat, mutta ambulanssi täytyy myös soittaa paikalle. Epipen kynien on todettu säilyvän huomattavasti pidempään kuin mitä pakkauksessa lukee (https://edition.cnn.com/2017/05/08/health/expired-epipen-safety-study/index.html?no-st=1552471466)

Allergista reaktiota varten minulla on myös aina kortisonitabletteja mukana. Jos reaktio ei ole niin paha, että tarvitsen Epipeniä, niin otan lääkärin määräämän annoksen kortisonitabletteja. Niitä olen joutunut useasti käyttämään ja ne auttavat mielestäni hyvin. Muutaman kerran Epipen olisi varmasti auttanut nopeammin kuin kortisonitabletit, mutta kynnys adrenaliinikynän käyttämiselle on jostain syystä korkea.

Maitosiedätyksen takia minulla on mukanani aina Zyrteciä. Otan sen siedätyksen vuoksi joka aamu, mutta joskus saatan tarvita sitä muutenkin. Zyrtecin otan aika herkästi, jos minulle tulee esimerkiksi huuleen allerginen reaktio. Zyrtec auttaa 10 minuutissa. Se ei kuitenkaan minulla auta esimerkiksi atooppisen ihottuman aiheuttamaan kutinaan.  Lisäksi minulla on aina avaava astmalääkkeeni mukana. Otan myös sen, jos saan allergisen reaktion.

Olo on aika orpo, jos lääkepussi jää kotiin!



Kommentit

  1. Meilläkin on allergialääkkeitä ja muita lääkkeitä, joita kuljetellaan mukana reissussa, mökillä ja milloin missäkin. Ongelmaksi aina hieman tulee se, että joitain lääkkeitä pitää säilyttää jääkaapissa. Tähän asti ollaan saatu asia ratkaistua kylmälaukulla. https://www.laakintavaline.fi/tuote-osasto/jaakaapit-laakejaakaapit/

    VastaaPoista
  2. Kylläpä sinulla onkin vaativa tilanne. Kun on noin paljon lääkkeitä jatkuvassa käytössä, niin apteekkipalveluiden kehitys viime vuosina on varmasti ollut iloinen asia. Se että lääkkeiden tilaaminen on nykyään vaivattomampaa ja että apteekilta saattaa saada myös kotiinkuljetuksen, auttaa arjen pyörityksessä. Terveitä päiviä sinulle! https://www.tapiolanapteekki.fi/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Epipen suojapakkaukset

Paras kaakao

Viiniä maidon kera