Toivoa maitosiedätyksestä

Kuten lupasin, tällä kertaa asiaa maitosiedätyksestä :-) Jotta maitosiedätys voidaan aloittaa, täytyy maidon IgE:n (vasta-aine) olla alle 100. Normaalisti maidon IgE:n pitäisi olla alle 0,35. Minulla se oli vuosia reilusti yli 300, mutta siitä huolimatta minulla aloitettiin maitosiedätys ensimmäisen kerran vuonna 2007. Siedätys jouduttiin kuitenkin pian aloituksen jälkeen lopettamaan, koska odotin toista lastamme ja raskaana sitä ei voi tehdä. 

Muutama vuosi toisen lapsemme syntymän jälkeen maidon IgE:ni oli yhtäkkiä laskenut ja se oli 77. Vaikka lukema oli edelleen hengenvaarallinen, oli suunta oikea. Meni kuitenkin vuosia ennen kuin maitosiedätys otettiin uudelleen puheeksi Iho- ja Allergiasairaalassa. Toisen kerran se aloitettiin vuoden 2014 elokuussa. Tuolloin pääsin 5 kuukaudessa 1 millilitraan, mikä oli mieletön saavutus, mutta tammikuussa 2015 siedätys jouduttiin jälleen lopettamaan, koska odotin kolmatta lastamme. Vuosi synnytyksen jälkeen IgE oli taas laskenut ja oli ”vain” 44! Uskon, että hormonit ovat vaikuttaneet jokaisen raskauden kohdalla positiivisesti maidon vasta-aineisiin.



Vuoden 2017 tammikuussa päätimme lääkärin kanssa aloittaa siedätyksen kolmannen kerran. Jännitin aivan valtavasti. Muistan antaneeni aamulla pusut lapsillemme ennen lähtöä Iho- ja Allergiasairaalaan ja mietin näkevätkö he äitiään enää. Pelkäsin niin paljon, että pienestä maitomäärästä tulee vakava reaktio. Pelkoa ei lieventänyt tieto siitä, että olin parhaassa mahdollisessa paikassa ottamassa tuon annoksen ja jos jotain sattuisi, apu olisi lähellä.



Menin sairaalaan aamulla klo 7.30 ja ilmoittauduin päiväosastolle. Ensimmäisenä sairaanhoitaja tuli mittaamaan verenpaineen, ruumiin lämmön ja happisaturaation. Tämän jälkeen tehtiin PEF-mittaukset ja jäin odottelemaan lääkäriä. Lääkäri kuunteli keuhkot ja varmisti, että olin terve. Sairaana maitoannosta ei voi antaa. 


Ensimmäinen annos oli 0,5 tippaa maitoa. Mukiin laitettiin siis 5 tippaa vettä ja 5 tippaa maitoa, se sekoitettiin ja siitä otettiin pipetillä yksi tippa. Sain annoksen ja jäin odottamaan tuleeko reaktiota. Hoitaja oli soittonapin päässä, jos reaktio tulisi ja ensimmäisen puolen tunnin aikana hän kävi useasti ohi kulkiessaan kysymässä vointia. Ensimmäisestä annoksesta ei onneksi tullut oireita ja pääsin 2 tunnin tarkkailun jälkeen kotiin.

Jokaista nostettua maitoannosta pitää ottaa vähintään kaksi viikkoa kotona ennen seuraavaa nostoa. Maitoannos otetaan siis joka päivä suunnilleen samaan aikaan ja tunti ennen annoksen ottamista otetaan antihistamiini. Sairaalassa käytössä oleva nostokaavio on lasten maitoallergiassa käytössä oleva, mutta oma maitosiedätykseni etenee omassa tahdissaan, ei kaavion mukaan. 


Seuraavan noston tein kotona. Osa nostoista tehdään tosiaan sairaalassa ja osa kotona. Joka nosto jännittää aina. Vaikka kyse on ollut vaikka vain yhden tai kahden tipan nostosta, niin ne ovat minulle olleet isoja harppauksia. Yhteen millilitraan (n. 20-30 tippaa) päästyäni nostot ovat olleet 1-3 ml kerrallaan. Muutaman kerran sairaalassa on varmuuden vuoksi laitettu kanyyli anafylaksian varalta.


Tammikuussa 2018 olin päässyt 15 millilitraan. Sitten sain influenssan ja maitoannos aiheutti allergisen reaktion. Olin yksin kotona ja nenän limakalvot turposivat umpeen. Olo oli hetken aika tukala, mutta kohtaus meni melko nopeasti ohi. Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että annos pitää laskea takaisin 10 millilitraan. Se oli minulle henkisesti valtava pettymys. Vasta huhtikuussa pääsin takaisin 15 millilitraan. Ensin annos nostettiin 13 millilitraan ja sen jälkeen takaisin 15 millilitraan. Siedätyksen aikana annos tulee laskea flunssan ja ulkomaanmatkan ajaksi edelliseen annokseen.

Tällä hetkellä siedätysannokseni on 30 millilitraa päivässä. Olin jo viime syksynä päässyt 30 millilitraan, mutta sain allergisen reaktion, kun otin maidon tyhjään vatsaan lyhyiden yöunien jälkeen (huom! reaktion mahdolliseen laukeamiseen vaikuttavat siis ihan kaikki asiat) ja maitoannos jouduttiin laskemaan 20 millilitraan. Myöhemmin syksyllä se nostettiin 25 millilitraan ja tämän vuoden tammikuussa 30 millilitraan. 

Maitotaulukon maksimiannos on 2 dl ja kun siihen pääsee, voidaan maito vaihtaa vaihtotaulukon avulla esim 8 palaan Fazerin sinistä, jogurttiin, ym. Lääkärini on sanonut, että minun kohdallani olemme tyytyväisiä, jos pääsemme 0,5 dl:aan. Tavoitteena on nostaa annos tänä keväänä 40 millilitraan ja päästä vuoden loppuun mennessä 0,5 dl:aan. Toivotaan että onnistuu!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Epipen suojapakkaukset

Paras kaakao

Viiniä maidon kera