Viiniä maidon kera
Lyhyt
pääsiäisloma on nyt vietetty, mutta tulipa taas koettua mielenkiintoisia hetkiä
maitoallergikkona pääsisäispöydässäkin.
Olimme
perheeni ja muutaman muun sukulaisen kanssa syömässä pääsiäislounasta
vanhempieni luona viime maanantaina. Laseihin oli juuri kaadettu punaviiniä ja kerroin
pöytäseurueelle kuohuviinipullosta, jonka mieheni oli viime kesänä ostanut
kylään tulevia ystäviämme varten. Pullo oli tuolloin nostettu keittiön pöydälle
ja tutkin ajatuksissani sen etikettiä, kun huomasin, että siinä oli pieni
tarra, jossa luki, että sisältää kaseiinia (joka on yksi maidon ainesosa). Olin
kyllä kuullut aikaisemmin, että maitoa ja kananmunaa käytetään viinin
valmistuksessa, mutta ensimmäistä kertaa näin tekstin etiketissä.
Kertoessani
tarinaa pääsiäislounaalla, otin punaviinipullon käteeni ja olin näyttämässä
siitä, missä kohtaa tarra oli ollut kuohuviinipullossa, kun huomasin
samanlaisen tarran tämän punaviinipullon kyljessä ja siinä mainittiin, että
sisältää maitoa ja kananmunaa.
Olin ehtinyt
ottaa lasista jo yhden kulauksen viiniä, mutta onneksi siitä ei tullut
reaktiota. En usko, että maitoa on viinissä enää kovinkaan paljon jäljellä,
mutta en toisaalta myöskään osaa sanoa olisinko saanut reaktiota ilman
maitosiedätystä.
Maitoa ja
kananmunaa käytetään tosiaan siis viinin kirkastamiseen. Se poistaa siitä mm.
hiivaa. Maitoa on itse asiassa käytetty viinin valmistuksessa jo pidemmän
aikaa, mutta vasta n. 7 vuotta sitten sen käytöstä on pitänyt ilmoittaa pullon
etiketissä – juuri allergioiden takia. Kannattaa siis olla tarkkana, etteivät
pienet tarrat jää ostaessa huomaamatta.
Alkosta
löytyy nykyään myös vegaanisia viinejä, jotka eivät sisällä mitään eläinperäisiä
ainesosia 😊
Kommentit
Lähetä kommentti