Viiniä maidon kera


Lyhyt pääsiäisloma on nyt vietetty, mutta tulipa taas koettua mielenkiintoisia hetkiä maitoallergikkona pääsisäispöydässäkin.


Olimme perheeni ja muutaman muun sukulaisen kanssa syömässä pääsiäislounasta vanhempieni luona viime maanantaina. Laseihin oli juuri kaadettu punaviiniä ja kerroin pöytäseurueelle kuohuviinipullosta, jonka mieheni oli viime kesänä ostanut kylään tulevia ystäviämme varten. Pullo oli tuolloin nostettu keittiön pöydälle ja tutkin ajatuksissani sen etikettiä, kun huomasin, että siinä oli pieni tarra, jossa luki, että sisältää kaseiinia (joka on yksi maidon ainesosa). Olin kyllä kuullut aikaisemmin, että maitoa ja kananmunaa käytetään viinin valmistuksessa, mutta ensimmäistä kertaa näin tekstin etiketissä. 


Kertoessani tarinaa pääsiäislounaalla, otin punaviinipullon käteeni ja olin näyttämässä siitä, missä kohtaa tarra oli ollut kuohuviinipullossa, kun huomasin samanlaisen tarran tämän punaviinipullon kyljessä ja siinä mainittiin, että sisältää maitoa ja kananmunaa.


Olin ehtinyt ottaa lasista jo yhden kulauksen viiniä, mutta onneksi siitä ei tullut reaktiota. En usko, että maitoa on viinissä enää kovinkaan paljon jäljellä, mutta en toisaalta myöskään osaa sanoa olisinko saanut reaktiota ilman maitosiedätystä. 


Maitoa ja kananmunaa käytetään tosiaan siis viinin kirkastamiseen. Se poistaa siitä mm. hiivaa. Maitoa on itse asiassa käytetty viinin valmistuksessa jo pidemmän aikaa, mutta vasta n. 7 vuotta sitten sen käytöstä on pitänyt ilmoittaa pullon etiketissä – juuri allergioiden takia. Kannattaa siis olla tarkkana, etteivät pienet tarrat jää ostaessa huomaamatta.


Alkosta löytyy nykyään myös vegaanisia viinejä, jotka eivät sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia 😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Epipen suojapakkaukset

Paras kaakao