Arka aihe


Oletteko joutuneet siihen ikävään tilanteeseen, kun muut arvostelevat maidottomia tuotteita negatiiviseen sävyyn?

Olen syönyt maidottomia tuotteita viimeiset 15 vuotta, en omasta tahdostani, vaan olosuhteiden pakosta. Alussa, kun allergia puhkesi, ei maidottomia tuotteita juurikaan ollut. Allergiaan tottuminen vei aikansa, ruoanlaitto oli aivan erilaista kuin nykyään, samoin leivonta. Juomana oli suurelta osin vesi. Viime vuosina maidottomien tuotteiden valikoima on kasvanut räjähdysmäisesti. Nykyään löytyy kaurajuomia, juustoja, jogurtteja, kermoja, ym. Elämä on sen vuoksi helpompaa, kun erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla.



Mielestäni maidottomat tuotteet toimivat hyvin siinä käytössä mihin ne on tarkoitettu. En oletakaan niiden maistuvan samalta kuin lehmänmaidosta tehty juusto tai maito. Aviomieheni vuosien maidottomien ruokien maistelun kokemukseen perustuvin sanoin: ”Raaka-aineen koostumus on monesti ruoassa yksittäistä makua tärkeämpi. Esimerkiksi pizzan saa tuntumaan enemmän pizzalta, kun siinä on kasvispohjainen juusto päällä. Sama pätee kakkuihin vispattavine vaahtoineen. Maut muodostuvat kyllä ruokiin muutenkin.”


Olen valitettavasti kuitenkin törmännyt ihmisiin, jotka joko tahallaan tai huomaamattaan arvostelevat maidottomia tuotteita hyvin negatiiviseen sävyyn minun läsnä ollessani. Olen kuullut muun muassa siitä, kuinka vain oikeasta voista tehdyt leivonnaiset tai kastikkeet ovat ainoita, mitä kannattaa syödä. Tai, minulle on kerrottu siitä, miten pahalta kasvispohjainen juusto maistuu, ja siitä miten kauramaitoa ei voi käyttää lehmänmaidon sijaan kahvissa.


Mahtaakohan näille ihmisille tulla mieleen, että minulla ja monella muulla ei ole vaihtoehtoa? En voi valita lehmänmaidosta tehdyn juuston tai kasvispohjaisen juuston välillä, vaikka niin haluaisin. Siedän 30 millilitraa maitoa päivässä, enkä tule allergialääkärini mukaan ikinä enää käyttämään maitotuotteita muuta kuin maitosiedätykseni annoksen verran. Tuokin määrä pitää ottaa maitona, koska maitoproteiinitoleranssini on niin pieni.


Menen aivan hämilleni ja hiljaiseksi noista itsekkäistä kommenteista. En ymmärrä, miten ihmiset voivat sanoa tuollaista minun kuullen. Niistä tulee todella paha mieli. En osaa kuvitella miten pahalta äideistä voi tuntua, kun tuotteita arvostellaan ja heidän allergiset lapsensa eivät voi muuta syödä. En usko, että kommentit tuntuvat hyvältä niistäkään, jotka omasta halustaan tai eettisistä syistä johtuen valitsevat maidottomat tuotteet.

Toivoisin ihmisiltä enemmän ymmärrystä siihen, että tämä ei ole oma valintani, vaan olen pakotettu käyttämään maidottomia tuotteita. Noudatan maidotonta ruokavaliota, jotta en saa anafylaktista shokkia ja pahimmassa tapauksessa kuole siihen.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Epipen suojapakkaukset

Paras kaakao

Viiniä maidon kera