Millä korvaan maitotuotteet


Kun maitoallergiani lähes 15 vuotta sitten todettiin, meitä oli perheessä vain kaksi, mieheni ja minä. Kun kerroin miehelleni, että minulla todettiin maitoallergia, hän meni kauppaan ja osti laktoositonta kermaa. Kesti siis hetken aikaa ymmärtää, mitä tuotteita ruokavaliosta täytyy jättää pois. Maitoallergia oli tuolloin kuitenkin aika harvinainen, eikä kaura/soija/riisituotteita ollut saatavilla.


Teimme alkuun kaikki ruoat tuplana. Minulle maidottomana ja miehelleni normaalina. Jossain vaiheessa ymmärsimme, ettei siinä ole mitään järkeä ja rupesimme syömään samaa ruokaa. Mieheni tietenkin jatkoi normaalisti esim. jogurtin ja maidon käyttöä. Nyt – 15 vuotta myöhemmin – meillä on 3 lasta ja syömme kaikki samaa ruokaa. Ei tule mieleen ruokaa, jota olisimme tehneet kahta eri versiota.


Käytin ennen enemmän soijatuotteita, mutta kolmannen lapsemme syntymän jälkeen vaihdoin kauratuotteisiin, jotta hänkin voi syödä niitä. Lapsemme ja mieheni käyttävät sekä kaura- että maitopohjaisia jogurtteja. Nuorinta lastamme ja minua lukuunottamatta, muut juovat tavallista maitoa. Muuten meillä on ruokajuomana vesi. 


En ole itse koskaan käyttänyt kaura- tai muita maitoja juomana. Käytän niitä vain ruoanlaittoon. Tilanne saattaisi olla eri, jos minulla olisi ollut maitoallergia aina. Mutta tavallisen maidon jälkeen vaihto kauramaitoon ei minulta onnistunut. 

Teen itse kaikki perheemme ruoat. Käytän paljon kaurakermaa ja kaurajogurttia. Kauramaito on sen verran ”vetisempää” kuin tavallinen maito, joten käytän esimerkiksi makaronilaatikossa kauramaidon sijaan kaurakermaa. Kauramaitoa käytän kyllä esimerkiksi leivontaan. Smoothiet teemme aina maustamattomaan kaurajogurttiin. 


Harvassa suomalaisessa leivässä on maitoa, joten niiden kanssa ei ole ollut juurikaan ongelmia. Leivän päälle käytämme suurimmaksi osaksi maidotonta Keiju levitettä. Maidottomia juustoja en käytä koskaan leivän päällä, mutta pizzan ja lämpimien voileipien päälle laitan. Käytin ennen Cheezlyn Mozzarella juustoa, mutta jostain syystä en ole löytänyt sitä aikoihin kaupasta. Se suli hyvin uunissa pizzan ja leipien päälle, enkä ole löytänyt toista yhtä hyvin sulavaa maidotonta juustoa. 


Lapset syövät mielellään maidottomia jäätelöitä, mutta meiltä löytyy kyllä pakkasesta myös ihan tavallista kermajäätelöäkin. Jälkiruokien teossa käytän enemmin soijakermaa kuin kaurakermaa. Se on mielestäni enemmän tavallisen kermavaahdon näköistä ja makuista. Juustokakuissa käytän maustamatonta soijajogurttia.Tässä vielä lyhyt yhteenveto korvaavista tuotteista:

ruokakerma -> kaurakerma tai soijakerma (esim. Planti)
kermavaahto -> soijavispi (esim. Alpro Vispi)
tuorejuusto kakkuun -> maustamaton soijajogurtti (esim. Alpro Natural)
tuorejuusto esim. patongin päälle -> kauralevite (esim. Påmackan, eri makuisia)
maito -> kauramaito (esim. Oatly kaurajuoma)
voi -> kasvimargariini (esim. Keiju tai Flora)
juusto -> kasvipohjainen juusto (esim. Cheezly Mozarella)
jäätelö -> katso edellinen postaus :-)
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tarkoittaa maitoallergia?

Turvani

Allergisena nousevan auringon maassa