Mitä tarkoittaa maitoallergia?
Kun puhun
maitoallergiasta vieraiden ihmisten kanssa, luulee moni, että kyseessä on
laktoosi-intoleranssi ja että saan maitotuotteista vatsaoireita.
Maitoproteiiniallergia ei ole kuitenkaan lainkaan sama asia kuin
laktoosi-intoleranssi ja on jotenkin hämmentävää, että näiden eroa ei tunneta.
Maitoallergia
puolestaan tarkoittaa sitä, kun immuunijärjestelmä herkistyy yhdelle tai
useammalle lehmänmaidon sisältämälle proteiinille – useimmiten kaseiinille. Tämän
tyyppistä allergiaa kutsutaan IgE-välitteiseksi maitoallergiaksi (maidon
normaali IgE on alle 0,35). Kun maitoallergikko esimerkiksi juo maitoa, hänen
elimistönsä puolustautuu ja alkaa virheellisesti tuottamaan vasta-aineita,
koska pitää maidon proteiineja uhkana.
Maitoallergiaa
sairastavan oireet alkavat aika nopeasti. Oireisiin kuuluu mm. nokkosrokko,
hengityksen vinkuminen ja yskiminen, huulten turpoaminen, oksentaminen ja
vatsakipu. Maito saattaa aiheuttaa anafylaktisen reaktion, joka vaatii välitöntä
sairaalahoitoa. Alla Duodecim Terveyskirjaston määritelmä anafylaksiasta:
”Anafylaksia tarkoittaa äkillistä
yliherkkyysreaktiota, joka alkaa tavallisesti kämmenpohjien, hiuspohjan ja
huulien voimakkaalla kihelmöinnillä ja kutinalla. Kihelmöinti ja kutina
leviävät muutamassa minuutissa ympäri kehon. Ihoon nousee nokkospaukamia, joita
on tavallisesti ympäri kehon. Huulissa ja silmäluomissa, usein muuallakin, on
selvää turvotusta. Potilaan kurkkua kuristaa, ääni käheytyy ja henki saattaa
vinkua. Vatsaa kouristaa, ja potilas saattaa oksentaa tai ripuloida. Pulssi on
kiihtynyt ja iho on punakka. Vaikeimmissa tapauksissa verenpaine laskee ja
sydämeen tulee rytmihäiriöitä. Potilas on hengenvaarassa. Anafylaktinen reaktio
kehittyy huippuunsa 10–30 minuutissa.”
Kommentit
Lähetä kommentti