Mitä tarkoittaa maitoallergia?


Kun puhun maitoallergiasta vieraiden ihmisten kanssa, luulee moni, että kyseessä on laktoosi-intoleranssi ja että saan maitotuotteista vatsaoireita. Maitoproteiiniallergia ei ole kuitenkaan lainkaan sama asia kuin laktoosi-intoleranssi ja on jotenkin hämmentävää, että näiden eroa ei tunneta. 


Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa sitä, kun ihmiseltä puuttuu laktoosia pilkkova laktaasientsyymi, jolloin hän saa maitosokerista, eli laktoosista oireita. Kun laktoosi-intoleranssista kärsivä henkilö käyttää tavallisia maitotuotteita, hänelle tulee ruoansulatuskanavan oireita, kuten ilmavaivoja, turvotusta ja vatsakipuja. Hän voi käyttää laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita, ja tarvittaessa tabletteja, jotka pilkkovat ruoan laktoosia. 


Maitoallergia puolestaan tarkoittaa sitä, kun immuunijärjestelmä herkistyy yhdelle tai useammalle lehmänmaidon sisältämälle proteiinille – useimmiten kaseiinille. Tämän tyyppistä allergiaa kutsutaan IgE-välitteiseksi maitoallergiaksi (maidon normaali IgE on alle 0,35). Kun maitoallergikko esimerkiksi juo maitoa, hänen elimistönsä puolustautuu ja alkaa virheellisesti tuottamaan vasta-aineita, koska pitää maidon proteiineja uhkana. 


Maitoallergiaa sairastavan oireet alkavat aika nopeasti. Oireisiin kuuluu mm. nokkosrokko, hengityksen vinkuminen ja yskiminen, huulten turpoaminen, oksentaminen ja vatsakipu. Maito saattaa aiheuttaa anafylaktisen reaktion, joka vaatii välitöntä sairaalahoitoa. Alla Duodecim Terveyskirjaston määritelmä anafylaksiasta:

”Anafylaksia tarkoittaa äkillistä yliherkkyysreaktiota, joka alkaa tavallisesti kämmenpohjien, hiuspohjan ja huulien voimakkaalla kihelmöinnillä ja kutinalla. Kihelmöinti ja kutina leviävät muutamassa minuutissa ympäri kehon. Ihoon nousee nokkospaukamia, joita on tavallisesti ympäri kehon. Huulissa ja silmäluomissa, usein muuallakin, on selvää turvotusta. Potilaan kurkkua kuristaa, ääni käheytyy ja henki saattaa vinkua. Vatsaa kouristaa, ja potilas saattaa oksentaa tai ripuloida. Pulssi on kiihtynyt ja iho on punakka. Vaikeimmissa tapauksissa verenpaine laskee ja sydämeen tulee rytmihäiriöitä. Potilas on hengenvaarassa. Anafylaktinen reaktio kehittyy huippuunsa 10–30 minuutissa.”


Anafylaksiaa aiheuttavan maitoproteiiniallergian ainoa hoitokeino on täysin maidoton ruokavalio ja maitotuotteiden korvaaminen maidottomilla vaihtoehdoilla. Maitoallergia on yleisempää lapsilla kuin aikuisilla. Onneksi maitoallergia menee monilla lapsilla ohi. Harvinaisempaa maitoproteiiniallergia on aikuisilla.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Epipen suojapakkaukset

Paras kaakao

Viiniä maidon kera